Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος
Το Βιογραφικό Σημείωμα είναι ένα μέσο παρουσίασης του εαυτού και έχει ως στόχο «να σας καλέσουν σε συνέντευξη».
Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να είναι σύντομο, λιτό και περιεκτικό. Είναι αναγκαίο να δίνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει και να αναδεικνύεται εάν είσαστε οι κατάλληλοι υποψήφιοι. Πληροφορεί τον εργοδότη για τα επιτεύγματα, τις ικανότητες, το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο, την εργασιακή σας εμπειρία και τα ενδιαφέροντά σας.
Τα είδη του Βιογραφικού Σημειώματος είναι:
- Το χρονολογικό
- Το λειτουργικό
- Των δεξιοτήτων
- Το μεικτό και
- Το ακαδημαϊκό
Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα στο που απευθύνεται ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει και τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά. Διαφορετικό είναι το βιογραφικό όταν πρόκειται για αυθόρμητη υποβολή, όταν απευθύνεται για συγκεκριμένη θέση εργασίας ή όταν πρόκειται για ακαδημαϊκές σπουδές. Η επιτυχία κρύβεται στη διαφοροποίηση και στη χρήση του κατάλληλου λεξιλογίου.
Πιο συγκεκριμένα, η δομή που ακολουθεί κάποιος είναι αρχικά να ξεκινά από τα προσωπικά στοιχεία όπως: όνομα, επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (email). Εν συνεχεία, από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό, περιγράφοντας τις τρέχουσες ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές εμπειρίες. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις εξειδικευμένες γνώσεις όπως η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η γνώση ξένων γλωσσών και η παρακολούθηση σεμιναρίων.
Επιπρόσθετα, εάν κάποιος είναι μέλος σε επιστημονικούς ομίλους ή σε συλλόγους με συγκεκριμένο αντικείμενο ή εάν έχει κάνει κάποια εθελοντική δράση μπορεί να το αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα.
Ακόμη, καλό είναι να μην υπερβαίνει τις δύο σελίδες και να μπορεί να διαβαστεί σε 6’’. Εν κατακλείδι, σημαντικό είναι να υπάρχουν συστάσεις από ανθρώπους που σας γνωρίζουν επαγγελματικά και φυσικά να είναι ενήμεροι για τη διάθεση των στοιχείων τους.